Födelsedagsbukett och Surdegsbröd

I går fyllde jag 45 år. Det är konstigt vad tiden går, egentligen också konstigt att man tycker att det är så konstigt...Tiden går, den kan ej annat. Jag är glad att vara här, det är en sak som är klar iallafall. Örjan kom hem med en fantastiskt fin bukett till mig. I dag bakade jag surdegsbröd för första gången. I fem dagar har jag pysslat om den här surdegen och så delade jag upp den i 10 olika påsar och frös in dem. Gott bröd tyckte vi allihop. 4 knubbiga limpor blev det!
1 Tine:

skriven

De rundstykkene ser kjempegode ut,Annelie!!

2 TIne:

skriven

De rundstykkene ser kjempegode ut,Annelie!!Beklager,brød!!Har du oppskriften?

3 Anonym:

skriven

De heter knubbiga surdegslimpor och receptet finns på baksidan av mjölpåsen "grovt Rågmjöl"
13 dl ljummet vatten
1 1/2 dl surdeg
25 g smör rumsvarmt
25 g jäst
1 1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk kummin
ca 700g (1,3l) grovt rågmjöl
1,1 kg (2l) vetemjöl
Häll vatten i en degbunke. Blanda ner alla ingredienserna men spar 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt.
jäs degen 1 timme.
knåda degen, dela i fyra delar och lägg varje del i hörnet på en smord långpanna. Blöt på lite på toppen med vatten och strö över rågmjöl.
jäs 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen ca. 45 min.

Har du surdeg, Tine? Du kan få oppskrift på det också. Det tar lite tid att göra. Det är en hel vetenskap detta med surdegsbröd. Jag har följt receptet på baksidan av mjölförpackningen. Har förstått att det finns fler sätt att göra surdeg, men fem dagar tar det i allafall!
Lycka till kära Tine :)

4 Tine:

skriven

Tusen takk for oppskriften, kjære Annelie! JOda, det fins mange oppskrifter på surhetsdeig og jeg vet det er en lang process. Er nok derfor jeg ikke har lagd det enda, for det tar så lang tid!!!Men det er jo kjempegodt!!!Skal virkelig prøve dette når jeg får ånden over meg!: )

Kommentera här: